Kasulik teave

Eesti toidukauplustes tekib aasta jooksul suur hulk kaupa, mis tuleb erinevatel põhjustel maha kanda või ära visata. Olgu selleks siis “parim enne” tähtaegade täitumine; pakendite kahjustus või ebakorrektne välimus. Stockholm Environment Institute Tallinna teostatud uuringu tulemuste põhjal võib eeldada, et aastas jääb Eesti toidukauplustes ühel või teisel põhjusel maha müümata ligikaudu 12 000 tonni toiduaineid. Tegelikult saab olulise osa sellest kogusest ohutult ära tarbida, kui seda teadlikult teha. Oluline on siinkohal mõista, mida tähendab “parim enne” või “kõlblik kuni”. On suur hulk inimesi, kes panevad kahe mõiste vahele võrdusmärgi. Tegelikult tuleb võrdusmärk maha kriipsutada. “Kõlblik kuni” on märgitud kiiresti riknevale toidukaubale ja seal võivad kuupäeva kukkudes tõesti hakata arenema tervisele ohtlikud mikroorganismid. Samas “Parim enne” kuupäeva möödudes ei juhtu toiduga midagi, kui on kinni peetud õigetest säilitamistingimustest. Veel lihtsam on see näiteks kuivainete puhul. “Parim enne” kuupäeva ületanud tatratangu ju keegi kohe prügikasti viskama ei kipu. Sama on karastusjookidega. On keegi kuulnud, et “parim enne” õlle või limonaadi joomisest oleks keegi terviserikke saanud?

Kas ”parim enne” kuupäeva ületanud toidu söömine on meile ohutu?

Märget “parim enne” ehk minimaalse säilimisaja tähtpäeva kasutatakse pikema säilimisajaga toitudel. Selle kuupäevani säilitab õigetes tingimustes hoitud toode oma eeldatava kvaliteedi. Pärast kuupäeva möödumist võib toidu lõhn, maitse või tekstuur muutuda, kuid selle söömine on endiselt veel ohutu. Allikas: Maaeluministeerium (https://www.agri.ee/et/sailimisaeg)

Loe lisaks: (https://www.tarbijakaitseamet.ee/et/tarbijale/toidukaubad) (https://buduaar.tv3.ee/Article/article/tahtis-kui-kaua-parim-enne-tooteid-suua-tohib-1) (www.tarbitoitutargalt.ee)

Vaata lisaks: (https://www.youtube.com/watch?v=zxtx1cRWecY)

Teadmiseks: “Parim enne” kuupäevaga on tähistatud näiteks: leib, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, joogid, pasta, konservid, kastmed, õlid, pakimahlad.

Kas ”kõlblik kuni” kuupäeva ületanud toidu söömine on meile ohutu?

Märget “kõlblik kuni” ehk tarvitamise tähtpäeva kasutatakse kiiresti riknevatel toitudel. See tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult süüa. Kiiresti riknevate toitude puhul tuleb kindlasti kinni pidada pakendil esitatud säilitamistingimustest. Pärast “kõlblik kuni” kuupäeva möödumist ei tohi toitu enam müüa, jagada ega süüa, kuna selles võivad hakata kasvama ja paljunema tervisele ohtlikud mikroorganismid. Allikas: Maaeluministeerium (https://www.agri.ee/et/sailimisaeg)

Teadmiseks: ”Kõlblik kuni” kuupäevaga on tähistatud näiteks: liha- ja kalatooted, piimatooted, salatid

TÄHELEPANU! – Meie tootevalikus puuduvad toiduained, mis võivad ohustada Teie tervist!

Kasulikud lingid:

https://www.tarbijakaitseamet.ee/et/tarbijale/toidukaubad

https://www.agri.ee/et/sailimisaeg

https://www.riigiteataja.ee/akt/110112017006

https://www.riigiteataja.ee/akt/128122017033L

http://www.europarl.europa.eu/news/et/headlines/society/20170505STO73528/toidu-raiskamine-kaotsi-laheb-miljoneid-tonne-infograafik

http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/tarbija/toidu-raiskamine-kaotsi-laheb-miljoneid-tonne?id=78241776